Село Рельово - раят в планината

Рельово - едно райско кътче, разположено в Самоковската долина, скрито в подножието на Рила, Верила, Витоша и Плана планина. Сгушено в планинските прегръдки, едно китно селце проблясва сред красотата на величествената природа, която го заобикаля.

Кът с минало, кът с паметна история! Мястото, на което отпочива не само тялото, а и душата. Наред с красивата гледка в селото се усеща чистия въздух, а водата – чиста, кристална и лековита! Гостоприемните и добронамерени жители придават топлота и уют на цялостната картина на село Рельово. Неуморните баби пеят песни, облечени в прекрасни български носии, месят вкусни баници и плетат топли чорапи за зимата. С блясък в очите и протегната ръка, винаги са насреща. Те знаят как да посрещат и изпращат подобаващо своите гости.
В центъра на селото се шири голям площад с красива градина и емблематичната реставрирана чешма, известна с бистрата си вода и богата история. В близост се намира и обновеното читалище, което освен всичко е дало сцена за репетиции и спектакли на местната фолклорна певческа група.

В селото живеят преобладаващо християни и те са издигнали със свои средства и труд две църкви. Едната е в близост до центъра - Свети Архангел Михаил. Тя е една от най-големите в района и е построена през 1922 г. от местните жители. По-старата църква е "Свети Николай Чудотворецъ"

село Рельово - Свети Никола
"Свети Николай Чудотворецъ"

Тя се намира в гората на Южния склон на Плана планина. Всеки, който е бил в тази църква се е докоснал до божественото усещане да си в храм насред чудна природа. Да разтовариш психиката и да нахраниш душата. Тази вековна църква е построена през септември 1852 година. На каменния свод над входната врата са издълбани името и годината на построяването ѝ. След извършената цялостна архитектурно-строителна реставрация, църквата е отворена за посетители – да се насладят на великолепието на природата и да се слеят с нея, дарявайки мир и спокойствие на душата си.

Рельово във фейсбук и уикипедия.




miro

Домът не е там, където ти се налага да бъдеш, а там, където е сърцето.