Български войводи, за които знаем малко: Таската Серски

юли 19, 2018 0 Коментара


Таската Серски

Атанас Спасов Даскалов (Таската Серски, Таската Врански) е родом от село Враня, Мелнишко. Роден на 1 февруари 1878, учил в българското педагогическо училище в Сяр. Отлично владее български, френски и турски език. 


Бил е учител в село Шугово, Дойранско, а на по-късен етап се свързва с Яне Сандански и поема по революционните пътеки. През 1902 г. става четник при Гоце Делчев и вече като четник участва в акцията при река Ангиста. В село Баница на 4 май 1903 година се сражава рамо до рамо с Гоце Делчев, където Гоце загива. Таската Серски възприемал Гоце като божество. Серски остава жив в това сражение, но до края на дните си не могъл да си прости, че не е опазил Гоце. 

След Илинденското въстание става районен войвода на чета в Серски революционен окръг, с чета от 28 души четници.

Серски активно работи за разкриването на повече български училища. Известно е, че той е бил добър оратор, харизматичен лидер, на своя страна е привличал много хора от различни народности. Дори турски бейове са внасяли пари в хазната на революционната им организация. 

Таската е бил известен като жесток, но справедлив войвода, страшилище за серските османлии. На терора отговарял с терор, на смъртта със смърт. Знае се, че той и неговата чета залавят и ликвидират 70-80 от най-жестоките бейове и авалета (бейски заместници). 

През 1906 година Таската Серски и Михаил Чаков (серски войвода) разравят гроба на Гоце Делчев, изваждат костите му и ги отнасят далеч, за да опазят мощите му от поругаване. Мощите му митарстват 43 години от с. Баница през Сяр, Ксанти, Пловдив, София, та до Скопие.

Серски участва в похода до Цариград, при контрапреврата на султан Абдул Хамид. Бил е активист на Народната федеративната партия, а през 1910 г. е избран за член на Централното ръководство на партията. Сражава се и в Първата Балканска война през 1912 година заедно със Александър Буйнов, Тодор Паница и техни последователи. След освобождението на Сяр е назначен за кмет на града. През 1913 заедно с Тодор Паница и Чудомир Кантарджиев се бие против гръцките войски. През Първата световна война е разузнавач. След войните, вече в София, той е бил член на Временното представителство на бившата ВМОРО.

На 45-годишна възраст Атанас Спасов Даскалов (Таската Серски) е убит от член на десницата във ВМРО през лятото на 1923 година, на 7 юли, по време на операция от апендицит.

miro

Домът не е там, където ти се налага да бъдеш, а там, където е сърцето.