Това е Български РАП!

За незнащите, за 'новите' отбиращи от рап, за качеството и количеството и не на последно място - за чалгата и чалгарите. Ооох. Уффф.

Български Рап


За незнаещите: 
Що е туй български рап, може ли да се пипне, има ли мирис, въртят ли го по радиото, къде може да се слуша, има ли смисъл ?
 - Имало е бг рап, има и днес, но все по-рядко се среща, поне качествения такъв. Едно време рапът се правеше от сърце и душа, днес се е комерсиализирал. Все по-рядко се чуват смислени текстове, послания и притчи в музиката. Надали средностатичстически българин е засичал поне една от знаковите песни в този стил по телевизията и радиото, надали има представа, че тази музика не е непременно кич, цици, коли, пари и афиширане на нисък морал. Българският рап в недалечното минало има своите емблематични смислени песни, като разбира се, не липсват и комерсиализирани сред тях. В днешни дни не е точно така, сега се бълват количества, било то за ютуб или фейсбук лайкове. Малкото останали медии за такъв музикален стил в България все по-често котират чалгари, като ги ребрандират в рапъри. Същото се случва и с „големите риби“ в родния музикален бранш. Ако тракът ти е записан от „дадена“ компания, задължително те въртят по радиата и музикалните телевизионни канали, дори да показваш/пееш за ла*на. Ако ли не, трябва да си плащаш.

За 'новите' отбиращи от рап:
 Вие пък от къде се пръкнахте?
 - На вас искам да кажа, че Лео, Устата, Скандау, Криско, Дария, Алекс и Влади, Павел и Венци Венц, Ванко 1 и оня Васко от билборда, Яви, ВенЗи, Гери-Никол и куп други самозванци НЯМАТ нищо общо с истинския български рап. Някои от тях дори не могат да се класират за бракуван R&B.

За качеството и количеството:
- Мисля, че по-горе акцентирах достатъчно.
Само ще добавя своето учудване, че тук един от основните закони на диалектиката: „Количествените натрупвания водят до качествени изменения“ сякаш не важи.

 За чалгата и чалгарите:
 - Вас искам само да ви запитам не ви ли е срам от това, което вършите, от това, което внушавате на подрастващите? От пошлостта, селянията и циганията, които показвате по телевизиите, от деградацията?! Не им ли стигат на децата ни чалгата в живота, проблемите в образователната система и често ниската култура на родителите им?! Не осъзнавате ли, че фактът, че вашите песни се продават добре и се въртят вече в националния ефир ви прави особено отговорни пред българските деца - бъдещето на България?
 Чувал съм една мисъл, не помня нито от кого, нито откъде, нито автора, но успя да ме грабне, та тя гласеше: "Добрият артист винаги знае кога да спре". Хубава мисъл, поражда надежда, че на сцените ще започнат да се излизат все повече добри артисти, по-идейни, по-оригинални и не на последно място - по-отговорни към посланията, които песните им отправят. Оригиналност под формата на уникален продукт в чалгарския бранш почти не можеш да срещнеш. Добрият артист не плагиатства, той твори, надгражда родената в главата му идея, докато я превърне в послание.

Драги музиканти, текстописци, певци, уважаеми АРТИСТИ - търсете красотата, посланието, идеята! Помнете, че всички вие възпитавате! Помнете, че музиката не е само пари, музиката преди всичко е СТРАСТ!


Нека сега ви пусна 5 български рап парчета:

1. Da Drill - Пари

Da Drill или Галя Пенчева е родена на 23 май 1978 г. в Русе, най-големият български град по поречието на Дунав. През 1996 г. Галя и Fact man създават рап групата MGM, към която впоследстиве се присъединяват и други фенове на черната музика. Гaля е репортер, тя е и радиоводещ, води радио шоу за черна музика и то по времето, когато днешните рап фенове не са били планувани. По-късно  и телевизионен водещ в сутрешен блок. И всичко това в не толкова далечния 20-ти век.

2.Проект България - Обединение

Несъмнено това е една от най-добрите български рап колаборации, за съжаление породена от трагедия! Никога не трябва да забравяме "Индиго" през 2001г.! Тази песен обединява усилията на Спенс, Слим, X-team, Колумбиеца и М’глата, Н.И.Ш.Т.О., Лицето, Светците, Димна завеса, Lady B, Da Drill, Pikasso, Вальо Кита, G Family, U.G., Dope Reach Squad, част от Квартални братя, дори и Устата е споменат по-горе.

3. KingSize/NoWallz - За нея

Просто слушайте... "За да бъдем НАС, не ни трябва просто късмет - трябва ти да вярваш в мен и аз ще вярвам в теб."

4. Атила - Готов ли си

Орлин Милчев - Атила е български рап изпълнител. Човек, който не се притеснява да говори за проблемите, изпълнител с ясна позиция, остър език и някак си бликаща от него мъдрост. Песните му се помнят дълго и биват обсъждани дори от хора, чули бг рап за първи път. Чрез песните си той дръзва да поставя въпроси, които хората или неглижират, или ги е страх да зададат. Трябва да го чуете ...

5. Спенс и O.C.G. - Клиника

Спенс, Голямата уста и Джа изпълняват култовото си за 2002 г. парче – ясно изразен протест срещу наркоманията. Заснетият в пародийна форма клип изпраща силно послание против тежките наркотици. Една от поучителните фрази в песента е: 'Взимаш ти от тия, които пълнят джоба на някой друг! Заради твойта тъпотия!'. Като се замисля - тази фраза освен за наркотиците, звучи добре и за търкането на билетчета, алкохола и тютюневите изделия.


p.s.

Бонус - Песен за Човека от Никола Вапцаров или Ше дойдеш ли с мен? .



miro

Домът не е там, където ти се налага да бъдеш, а там, където е сърцето.